tijdelijke fillers? ’Let op het keurmerk!

Een strakke, gladde en stevige huid: dat kan met fillers. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar wie fillers overweegt, moet zich eerst goed informeren.

Medische oorsprong

Fillers hebben van oorsprong een medisch doel: ze zijn bedoeld om de natuurlijke lichaamsvorm te herstellen na een chirurgische­ ingreep of om de symptomen van bijvoorbeeld aids te bestrijden.

Een filler werkt als volgt: de vloeistof wordt onder de huid gespoten en trekt daar vocht aan, dat het ook vasthoudt. Zo worden kuiltjes, rimpels of lege ruimtes opgevuld. De vloeistof Hyaluronzuur is de meest gebruikte tijdelijke filler. Dit is een lichaamseigen, meervoudige suiker, welke van nature in de huid vocht vasthoudt. Hyaluronzuur zit tussen de gewrichten om ze soepel te laten bewegen, in de hersenen en in de huid, waar de stof belangrijk is bij herstelprocessen Daarbij is het nodig om een chemische stof toe te voegen, anders zou de filler al in een paar dagen worden afgebroken.

Tegenwoordig wordt hyaluronzuur synthetisch nagemaakt door bacteriële fermentatie. In 2003 gaf de strenge Amerikaanse FDA toestemming voor het gebruik van hyaluronzuur als filler tegen rimpels. Het stofje bindt vocht in de huid, wel tot tien keer het eigen gewicht. De transparante gel vult leemtes op en trekt vocht aan, zodat de huid strakker gaat staan. Er zijn verschillende producten voor bijvoorbeeld de lip-neusplooi, de holtes onder de ogen of de lippen. Een hyaluronzuurfiller verdwijnt vanzelf na een paar maanden. Als te veel van de filler wordt gebruikt, kan dat zichtbaar worden. Ook wordt er nog wel eens geklaagd over bobbeltjes, die dan misschien niet zichtbaar, maar wel voelbaar zijn. Dat heeft te maken met ‘crosslinking’. Crosslinking is de manier waarop de moleculen van hyaluronzuur aan elkaar ‘geplakt’ zijn. Hoe hoger het aantal crosslinks, hoe steviger de gel en hoe langer het duurt voordat die afgebroken wordt. Fijn idee is dat er altijd een ‘tegengif’ is voor hyaluronzuur, een eiwit dat het zuur versneld afbreekt. Het wordt ingespoten en biedt direct uitkomst.

Alles valt of staat met de specialist die de fillers inspuit. Verschillende cosmetisch specialisten houden er verschillende smaken op na. Daarbij gaat de ene ‘trend’ over in de andere.

De één zweert bij Restylane, de ander meent dat deze filler te veel vocht aantrekt en gebruikt liever Stylage. Hopelijk speelt bij deze keuze kwaliteit de grootste rol, en niet het verdienmodel.

In 2012 werd de filler Hyacorp uit de handel genomen omdat er te veel complicaties waren in de vorm van bultjes. Allergische reacties mogen dan niet vaak voorkomen, ze zijn er wél. De medische hulpmiddelen moeten een CE-markering (Conformité Européenne) hebben en overeenstemmen met de richtlijnen van de Europese wetgeving.

“Zolang je er niet acuut dood aan gaat, dan al krijg je in Europa al bijna zo’n CE-keurmerk. Het is dus geen bewijs dat het veilig is. Het strengste keurmerk wat een filler tegenwoordig kan hebben, is het Amerikaanse kenmerk FDA. Om dit keurmerk te krijgen zijn er veel meer eisen nodig. Bij het nemen van fillers moet je dus zelf ook opletten of de arts fillers gebruikt met het FDA-keurmerk..’Dit is de reden waarom de Fillerkliniek alleen opleidingen en behandelingen geeft met door de FDA goedgekeurde fillers.

Bij het overwegen van fillers is het heel belangrijk om kritisch naar jezelf te kijken. Als je bijvoorbeeld mooie lippen hebt, waarom zou je ze dan nog voller willen? Want aan elke behandeling, hoe klein de kans ook is, kleeft een risico.”

Een complicatie kan verschillende oorzaken hebben. Als er te grote hoeveelheden geïnjecteerd worden, in de verkeerde lagen of op de verkeerde plek. Het kan aan de specialist liggen, de kwaliteit van de filler maar ook aan het immuunsysteem van de patiënt. Het lichaam kan een filler als lichaamsvreemd zien en gaan inkapselen waardoor het een harde knobbel kan worden.

En er zijn gebieden die meer risico hebben op complicaties, zoals de neus. Daar lopen allerlei bloedvaten die dichtgedrukt kunnen worden wanneer een filler verkeerd geïnjecteerd wordt of het lichaam een aparte reactie vertoont op de filler.

Een dure filler hoeft niet meteen te betekenen dat die ook beter is. Want je kunt ook een goedkope filler inkopen, en daarna heel duur verkopen. Maar je kunt wel stellen dat goedkoop nooit goed is.

Ik denk wel dat een duurdere filler beter is, mits deze de FDA-keuring heeft. Veel mensen weten niet eens wat ze laten inspuiten en hebben geen idee welk merk of wat de kwaliteit is. Daarnaast zijn Nederlanders ook heel prijsbewust, en gaan vaak alleen op de prijs af. Als je voor weinig geld een filler laat inspuiten, hoe kun je dan kwaliteit verwachten?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.