Jeukende moedervlekken

Wat als een moedervlek jeukt en belangrijker nog, kan het kwaad? Waar let je op bij een jeukende moedervlek.Een veelvoorkomende reden van een jeukende moedervlek is irritatie van de huid door bijvoorbeeld een droge huid, of door middel van wrijving van bijvoorbeeld kleding. Door deze in te smeren met een vette crème en wrijving te vermijden los je al een groot gedeelte op.

Moedervlekken zijn over het algemeen eerst vlak, een vlekje dus. Deze kunnen op latere leeftijd wat dikker en boller worden, wat samen kan gaan met jeuk. Als een moedervlek egaal van kleur is, mooi symmetrisch is en scherp begrensd, is het een normale verandering. Hierover hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken.
Natuurlijk is het verstandig om een moedervlek in het oog te houden. Soms kan het toch voorkomen dat er huidkanker ontstaat uit een jeukende moedervlek. Over het algemeen is er dan sprake van meerdere veranderingen in de moedervlek. Zoals het veranderen van de kleur, de vorm, de begrenzing, de grootte of het bloeden van de moedervlek.  

De specialist een dermatoloog kan de moedervlek met een dermatoscoop bekijken om structuren in de huidlagen te bekijken die met het blote oog niet te zien zijn. Op deze manier kan de dermatoloog beoordelen of er sprake is van een kwaadaardige ontwikkeling in de moedervlek. 

Als je moedervlek jeukt hoeft dit dus niet te wijzen op een huidkanker. Beter voorkomen dan genezen, houdt je moedervlek daarom in de gaten, voorkom irritatie en let op veranderingen in omvang en structuur. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.